Hanyu The Joker 57,7% Ichiro’s Card series

Som bloggare är jag inte van att få gratis sample, verkligen inte! Så när det äntligen kommer ett borde man känna sig överlycklig, men när det följer med ett reellt hot ”smaknoter på Mathis whisky annars jävlar!”… Hade det kommit från någon annan än kramgoa mjukisen David Tjeder hade jag blivit rädd 🙂

Hanyu The Joker 57,7% från Ichiro’s Card series

Hanyu The Joker 57,7% från Ichiro’s Card series har jag fått i glaset. Det var en flaska som landade på SB i mars 2015 och sålde slut på sekunden trots en prislapp på 3999kr. Jag var en av dem som missade den, samma släpp innehöll Caol Ila 30yo och ett gäng Chichibu. Allt låg egentligen långt över vad jag var villig att betala på den tiden, det var den gamla goda tiden som ni säkert kommer ihåg. 

Det är en vatting av 14st fat från 6 årgångar och det är ett sammelsurium av olika fattyper. 

Vi börjar utan vatten.
Den är lite örtig i nosen med inslag av svaga russin, man hittar en skön vaniljsötma från bourbonfaten. Det doftar lite viniöst av vitt vin och så finns det inslag av nyoljad trä.

Även i munnen börjar den örtigt, lite lakrits som kommer snabbt och sedan är borta. Här finns något nötigt (kan inte placera vilken nöt det är) det hela övergår i en pepprighet som lägger sig ganska snabbt och kvar finns en härlig sötma. 

Nu med vatten.
Hmmm, tunnare och skörare! Jag hade inte mycket vatten i men den gillade inte alls det, det gäller även smaken 🙁

Vad kan man säga, detta är en väldigt komplex whisky som är fylld med lager på lager i både doft och smak. Här finns massor med dofter och smaker som jag inte kan sätta fingret på. Det är sällan jag hittar så mycket i ett glas som den här. Jag är en stor fan av Ichiro Akuto och hans Chichibu men har inte haft förmånen att dricka någon Hanyu tidigare. Detta visar än en gång vilken mästare han är inte bara på att koka spriten men också på att blanda den. 

Stort tack David för samplet!