Blindprovning!

Detta är ett ämne som dyker upp med jämna mellanrum, vissa hävdar att det är det enda rätta sättet att prova whisky på. Vi kan väl säga att det är det mest ärliga sättet att prova whisky på. När du inte vet om det är Famous eller Brora i glaset så blir man lite mer ödmjuk kan jag lova.
Varje vecka har jag nöjet att med ett fantastiskt gäng whiskyälskare i Svenska Whiskyakademien (fd Blindskottsgruppen) prova whisky blint via Facebook. Det skrivs hejvilt och sedan gissas det lika vilt, med väldigt varierande resultat, det är fantastiskt kul.

På senare tid har Eslöfs Whisky Society anammat detta under sina provningar, vi vet när vi kommer dit att vi kommer att testa exempelvis The Balvenie. Buteljerna visas inte förrän provningen och röstningen är klar, det är kul och bjuder upp till en annan typ av dialog kring bordet. Det ställer också helt andra krav på provningsledaren, det finns dom som klarar det bättre än andra.
Men det ställer också lite andra krav på oss som provar, man koncentrerar sig på en annan nivå. Det är väldigt givande och man lär sig undan för undan att hitta mer och mer i glaset. Jag räknar mig själv till den skara som inte är speciellt duktig på att hitta dofter och smaker, eller i alla fall har svårt att hitta associationer dem.
En annan sak som jag märkt är att jag fått en mer avslappnad relation till whisky. Jag har suttit och njutit av både Brora och Famous i glaset och vet ni, båda är bra, visst den ena på ett helt annat plan men ingen är dålig. I Whiskyakademien så blandas verkligen högt med lågt och det är väldigt sällan som något är dåligt idag.

Blindprovningar är ett ypperligt sätt att komma ner från sina höga hästar och vill man prova på det så är det enkelt. Samla ihop ett par kompisar, ta med er vars en eller två flaskor som ni provar blint tillsammans. Det är kul och lärorikt, jag lovar det är värt besväret. Det är också skitsvårt, knepigt, frustrerande och allt som oftast är man helt ute och reser men vill ni testa så pricka in punkterna här under så kan man få lite rätt i alla fall.

Land?
Destilleri?
Ålder?
Alkoholhalt?
OB eller IB (Officiell eller Oberoende buteljerare)?
Fatlagring?

Denna månad har vi fått extra uppgifter i Whiskyakademien, Hur bra är hantverket (1-10) och vad skulle du betala för flaskan.

Så nästa gång ni träffas med polarna för att dricka lite whisky, testa att göra det blint! 

1 kommentar

  1. Instämmer! Ett riktigt kul, ärligt och lärorikt sätt att prova sin whisky på… ?
    (Vi brukar köra med liknande upplägg i vår whiskyklubb AWC)

Kommentarer har inaktiverats.