Daftmill vs Daftmill vs Daftmill!

 

Det här är ett spännande litet destilleri, bonden Francis Cuthbert grundade destilleriet 2005 som han driver med brodern Ian. Han odlar sin egen malt och det framgår på etiketten vilken skörd som använts. När gården är i vila runt midsommar och under vintern kokas det sprit (ca 100 fat om året). Under en lång tid så hörde man berättat om personer som varit där och fått prova whisky från faten. Smått lyriskt undrade man när han skulle släppa sin första whisky, de är ju så bra! Svaret lär alltid ha varit ”när den är klar, den kan ligga lite till”. Det måste vara en otrolig lyx att kunna lägg whisky på fat och sedan bara låta det ligga utan att behöva oroa sig för räkningar eller finansiärer.

I fjor dök äntligen den första buteljeringen upp, en 12yo destillerad 2005 och buteljerad 2018, vilket destilleri släpper en 12yo som första släpp!? Raskt efter det kom Summer Batch 2006 och nu kom Winter Batch 2006 båda buteljerad 2018.

För det första släppet, Inaugural Release har tre fat använts och den ligger på 55,8%.
Det är en väldigt delikat historia, nosen är söt med inslag av citrus. Smaken inleds riktigt sött, godis sockerbit, sötman tar aldrig slut.
Det här är en riktigt bra whisky, väldigt lätt och fin, en sådan man kan sitta med hela kvällen. 

Andra släppet, Summer Batch Release, här är det troligen 6 fat som gått åt och den är nedvattnad till 46%. Den är fetare i nosen, mycket fruktigare och mer citrus, vanilj, svagt som finner jag vitt vin. Smaken är även här sööööt, underbart söt, lite nötig, en förnimmelse av fat. Så perfekt balanserad att den nog kan uppfattas som tråkig.
Jag älskar den här, den ligger perfekt i munnen. Man kan säga vad man vill om nedvattnad whisky men i det hör fallet klagar jag inte.

Så tredje släppet, Winter Batch Release, här har man använt 6 fat first fill bourbon och den håller 46%.
Den är väldigt lik Summer Batch i nosen men med mer vitt vin i nosen. Även i munnen  påminner den om Summer Batch men faten är mer framträdande, lite ekbeska.
Men låta inte det lura er, det här är bra grejer!

På det hela taget är det tre riktigt bra whisky, makalöst att släppa en 12 åring som första whisky.

 

Vi gillar transparens.