Glenfarclas provning!

Varför åker man till Tyskland för att gå på provning när man kan göra samma sak här hemma? Tjaa om George Grant från Glenfarclas kommer och håller provningen så blir det ju lite intressantare. Sedan är det alltid lite kul att åka iväg med ett gott gäng och bara njuta av whisky.

Tillsammans med ett väldigt glatt gäng från Eslöfs Whisky Society åkte jag 50 mil för att prova Glenfarclas i Iznehoe hos Manfred på Whizita. Vi visade oss långt från ensamma i att komma från Sverige, det var ca 20 stycken svenskar på plats av totalt 60 personer på provningen.

Väl på plats så slog vid oss ned hos Manfred i butiken tillsammans med George Grant och tog en öl och en dram. Vi satt och pratade med honom och hans importör tills de var tvungna att gå och förbereda provningen. Han var en riktigt kul typ och han fick tillfälle att använda det faktum att jag inte är medlem i Eslöf än emot mig under provningen.

Senare på kvällen var det dags för tillställningen och det var en fröjd till provning, George Grant var en väldigt kul kille som drev med sig själv och alla i salen om han fick chansen. Jag drabbades av honom tillsammans med Mattias Oleniusson som han gärna häcklade, allt med glimten i ögat.

Det berättades anekdoter från hans resor och iakttagelser om branschen han är i om vartannat och så dracks det smått fantastisk whisky. Min erfarenhet av Glenfarclas har varit lite hit&miss, jag provade 105:an blint för en tid sedan och gissade att det var en bourbon!! Jag tycker deras 21yo är riktigt tråkig och deras single casks har varit av varierande kvalitet. Men det som serverades denna kväll var ljuvligt, med ett undantag och det var första glaset som var mediokert.

Jag listar glasen här nedan i den ordning vi fick dem, jag tog inga smaknoter och inser att jag behöver nog skaffa en liten bok för just det ändamålet.

Sex Glenfarclas.

No. 1 Sweden Rock 10yo 43%

No. 2 2008 Christmas Malt, bottled 2017 46%

No. 3 Edition No. 21 ”Thomas Carlyle” 1990-2017 46%

No. 4 Family Cask 1989, spring 2017 refill sherry butt 43,6%

No. 5 Six Generations no. VI (George Grant) 1976 40yo 43,7%

No. 6 Cask sample 1965

George blev under kvällen klart överförfriskad dock utan att det påverkade provningen negativt, i alla fall upplevde jag det så. Det kan vara en anledning till att han var så frispråkig som han var.

Morgonen därefter hade Manfred butiken öppen för oss svenskar och det handlades friskt innan det bar av hemåt igen.

 

20171125