Sverige, Japan eller Skottland?

Att sätta sig på en buss i 1:45h för att gå på en provning i Simrishamn tilltalar inte så värst mycket. Men om provningen är för att avgöra vilket land som producerar bäst whisky, Sverige, Japan eller Skottland så är det inte mycket att be för. Om det även frestas med god öl från Anders ”in Flames” Fridéns bryggeri är valet ännu enklare.

På plats höll Sara Larsson (Nikka) hov tillsammans med Hasse Nilsson (Box) och Martin Markvardsen (HP). Dom hade med sig 2 flaskor var och vår uppgift var att blint gissa vad som var i glaset och naturligtvis utse vilken som var bäst.

Martin, Sara och Hasse

Min bordsgranne för kvällen var Ingvar Rönde och tillsammans satt vi och diskuterade smaknoter, vad det kunde vara i glasen och allt annat man pratar om när man har god dricka i glasen.

Linan

Glas #1

Doft: Torr källare och en härlig sötma, det låter motsägelsefullt.

Smak: Sherrytoner som övergår i en rejäl pepprighet.

Slutsats: Det var en rätt tråkig whisky tycker jag.

Min gissning var HP och jag hade rätt, det var Vintersolstånd i glaset.

Glas #2

Doft: Det är något torrt dammig i doften, jag gillar det, den försvinner snabbt och ersätts av salmiak. Med vatten och lite tid blir det en riktig fruktbomb av den.

Smak: Mild och len, söta vaniljtoner, en viss ekbeska mot slutet.

Slutsats: Jag gillar den här, väldigt god.

Min gissning var Nikka och även här prickar jag rätt, det var Yoichi 15yo i glaset. Detta är en av mina favoriter.

Glas #3

Doft: Russin galore!! Den måste vara sherrylagrad.

Smak: Fet oljig, mörk choklad, PX fat?, pepprigt avslut.

Slutsats: Ännu mycket bra whisky.

Min gissning här gick till HP men här gick jag bet, i glaset fanns Box Small Batch Sherry for Bordershop. Min andra favorit i kvällens lina.

Glas #4

Doft: Härligt fruktig, citrus mm.

Smak: Söta vaniljtoner, mild och len, pepprig längst bak i munnen mot slutet.

Slutsats: Ännu en mycket bra whisky om än lite kort.

Min gissning denna gång gick till Box, FEL, i glaset fanns Nikka from the Barrel.

Glas #5

Doft: Fruktbomb, godis.

Smak: Söt vanilj, päron, den känns ung.

Slutsats: En väldigt trevlig whisky värd att spendera tid med.

Min gissning, Box och denna gången var det rätt! Det var deras Festival 2017 i glaset.

Glas #6

Doft: Sur sherry, gummistövel, rälig.

Smak: …

Slutsats: Det är en sherrylagrad historia som jag inget alls uppskattar.

Min gissning var Nikka, det var helt fel, HP var rätt svar. Detta var en HP Dalecarlia buteljerad för SMAD.

Lite ”kul” här är jag var helt övertygad om att Glas #6 var Yoichi 15yo, precis de noter jag fick från HP’n fick jag av Yoichin när jag provade den för en tid sedan i Eslöv. Denna gång vara Yoichin bäst i min mun, märkligt hur det kan bli!

Nåja, vad tyckte då majoriteten? Bäst blev… HP Dalecarlia, mina smaklökar är inte i synk med alla andra men det bryr vi oss inte om 🙂

Efter detta bjöds vi på 3 stycken smörrebröd och till det serverades 2 öl presenterade av Anders Fridén som var på plats, en bitter och en IPA från FrEQuency Beer Works. Det var öl av högsta kvalitet, dom var kalas båda två!

FrEQuency Beer Works

Det här var tredje gången Sara, Hasse och Martin spänner musklerna och tar upp till kamp för att avgöra vem som är bäst! Det var en fantastiskt kul tillställning som jag hade privilegiet att bli inbjuden till, stort tack till Sara för det.

Sedan återstod bara att sätta sig på bussen för att ta sig hem igen, 1:45h, värt det? Absolut!

20180109.