Japaner japaner…

Bok om japansk whisky kombineras bäst med japansk whisky, Ichiro’s Malt & Grain i detta fallet. 

Bok om japansk whisky tillsammans med japansk whisky.

Ichiro Akuto är grundaren av destilleriet Chichibu som är ett av mina absoluta favoriter och jag ser fram emot att läsa om det i boken. Detta lilla destilleri ligger nordväst om Tokyo i staden med samma namn. Det grundades 2008 och var det första destilleriet som öppnats i Japan sedan 1973 (ett ypperligt år om jag får säga det själv). Med en kapacitet på ca 120000 liter sprit om året får det klassas som rätt litet om än nästan 4 gånger större än Smögen. 

Det finns en härlig sötma i doften som är rätt tung/fet. Godis sockerbitar kommer jag att tänka på och så vanilj, mycket vanilj. Sedan har vi grain’en som ligger där i bakgrunden och doftar rätt angenämt. 

Smakmässigt är den lite tråkigare, syrligt vitt vin är min första tanke. Ju längre man har den i munnen desto sötare blir den, vanilj och efter en stund salmiak. Den blir lite pepprig mot slutet, inte mycket fatbeska. 

Hmm jag kan inte sätta fingret på det, jag blir inte riktigt vän med den. Det stör mig lite för den är inte dålig, jag har druckit rejält mycket sämre whisky. Är det mina förutfattade meningar som ställer till det för mig. Jag älskar Chichibu, men det jag druckit är så mycket bättre än detta. Kanske är jag orättvis då detta är en blend på 46% och inte en fatstark single malt. Jag har en känsla av att det är det senare som ställer till det för mig. 

Boken då?? Inledningen suger in en i boken, man vill läsa vidare MEN tyvärr kom livet emellan och jag får återkomma i frågan. Men enligt säkra källor är det den bästa bok som skrivits om japansk whisky.

Ichiro Akuto tillsammans med lilla jag.