Poor Man’s Pappy!

För en tid sedan köpte jag lite bourbon vid ett besök i London, flaskorna var Weller Antique 107 och W L Weller 12yo från Buffalo Trace. Anledningen var dels att jag ville testa flaskorna, dom är väldigt prisvärda typ 400kr stycket om ens det. Fast den andra anledningen var lite roligare, jag hade läst om Poor Man’s Pappy, en blandning av dessa två flaskor som ska ge en något som är väldigt likt Pappy Van Winkle’s 15yo eller i alla fall Van Winkle Lot B eller Old Rip Van Winkle 10yo. Det är flaskor som är minst sagt besvärliga att komma över nu för tiden. Hela anledningen till att man kanske kan få detta resultat är att den mash-bill som används är den samma i samtliga flaskor. 

Man blandar 60% Antique med 40% Weller 12yo och sedan ska det stå i flaska i åtminstone 3 månader. I mitt fall har det hunnit bli det dubbla. 

Jag har i min lina idag sample av Old Rip Van Winkle 10yo och Pappy Van Winkle 15yo mot Poor Man’s Pappy! 

Så när ska man ta sig tid att få till en liten provning då, jag har dragit ut på det ganska länge men när en jobbresa till Las Vegas dök upp i kalendern så var valet enkelt! Flaskorna har helt enkelt fått åka med, det kändes som det perfekta tillfället. 

Här kommer lite enkla smaknoter men jag kan börja med att säga att färgmässigt så är 10yo och Old Man’s väldigt lika, härligt gyllene, Pappy 15yo är något mörkare. 

Old Rip Van Winkle 10yo: 

Doft: lite stickig, karamell och bränt socker, något nötigt, 

Smak: mjuk och len, en skön sötma, lite nötter igen, mot slutet pepprig

Old Man’s Pappy

Doft: Återhållsam, klassisk bourbon men den sticker inte ut som 10yo gjorde. 

Smak: SÖÖÖT och len, den börjar riktigt härligt, lakritstoner och mot slutet kommer det en skön pepprighet.

Pappy Van Winkle’s 15yo

Doft: den har allt 10yo har men dubbelt upp, jag tycker den doftar helt underbart. 

Smak: här påminner den mycket mer om Old Man’s! Den anländer extremt sött, den är väldigt len, det kommer en viss pepprighet mot slutet men inte mycket. A smooth ride skulle man kunna säga! 

Det här var spännande och kul, Poor Man’s står sig väldigt bra, den är riktigt trevlig! Old Rip 10yo lämnar inget direkt att önska det är en riktigt bra bourbon. Pappy 15yo tar dock hem detta, det är en helt underbar bourbon!! 

MEN på en punkt förlorar både Old Rip 10yo och Pappy 15yo och det med hästlängder, priset!! Jag betalade under 800kr för de två flaskor jag använde för att blanda Poor Man’s Pappy och de båda är riktigt bra bourbon. Old Rip 10yo hittar du troligen inte under 2000kr och Pappy 15yo landar på runt 7000kr om inte mer. Det är ingen av dem värda, priserna är helt horribla men jag vill inflika att destilleriet inte är boven i detta. Deras listpriser är väldigt humana och flaggskeppet Pappy Van Winkle’s 23yo har ett listpris på ca 350£ men på auktioner får du ge i alla fall 15000kr.